Na današnji dan

Najdugovječniji muškarac u zabilježenoj povijesti – 2013.

Jiroemon Kimura doživio je 116 godina i 54 dana. Svoju dugovječnost pripisivao je jedenju hrane u malim obrocima.

Japanac Jiroemon Kimura najdugovječniji muškarac u zabilježenoj povijesti umro je 12. lipnja 2013. godine. Njegov rekord službeno je zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda jer mu se postignuta životna dob može verificirati. Jiroemon Kimura doživio je 116 godina i 54 dana, a time je ujedno postao i prvi muškarac u zabilježenoj povijesti stariji od 116 godina. Žene, doduše, žive u prosjeku duže od muškaraca, a vodeće su i po rekordima, tako da je do danas za otprilike desetak žena dokazano da su živjele duže od Jiroemona Kimure kao najdugovječnijeg muškarca (apsolutna je rekorderka Francuskinja Jeanne Calment s 122 godine i 164 dana).

Jiroemon Kimura rođen je još 1897. godine. Kimura je uoči smrti bio posljednji živući muškarac na planeti rođen prije 20. stoljeća (danas više u svijetu nema muškaraca rođenih u 19. stoljeću, barem koliko je poznato).

Svoju dugovječnost pripisivao je jedenju hrane u malim obrocima. Po zanimanju je bio poštanski službenik, a umirovljen je u dobi od 65 godina. To znači da je u mirovini proveo više od 50 posljednjih godina života (u mirovini se bavio poljoprivredom sve do dobi od 90 godina). Kimura je bio aktivan i brinuo je o zdravlju. Preminuo je u gradu Kyōtangu, sjeverno od Kyota.


Komentari