Na današnji dan

Najčudnija flota u povijesti evakuirala saveznike iz Dunkerqueua – 1940.

U evakuaciji kod Dunkerquea sudjelovalo je oko 860 plovila, od krstarica i razarača pa sve do malih privatnih brodića i čamaca.

Saveznička evakuacija iz Dunkerquea, jedna od najdramatičnijih operacija tijekom Drugog svjetskog rata, dovršena je 4. lipnja 1940. godine. Tom su akcijom spašena 338.226 saveznička vojnika od njemačkog zarobljavanja ili pogibije.

Naime, njemačka vojska je tijekom svibnja na obali La Manchea s obiju strana francusko-belgijske granice brzim prodorom opkolila velike britanske, francuske i belgijske snage. Pritisnute sa svih strana na mostobranu, kojemu je Dunkerque bio jedina luka, one su se prikupljale na plažama Dunkerquea jer je lokalna luka u međuvremenu bila razorena. Kada se očekivalo da će Nijemci samljeti savezničke snage, Hitler je 24. svibnja donio kontroverznu odluku (o kojoj povijesničari i danas raspravljaju) da se tenkovi zaustave tik pred Dunkerqueom i prepustio Luftwaffeu da uništi neprijatelja u stupici. Dva dana kasnije pokrenuta je evakuacija savezničkih snaga pod kodnim imenom Dynamo, koja se odvijala u dramaičnim uvjetima rastućeg pritiska s kopna i neprekidnim napadima iz zraka.

U evakuaciji kod Dunkerquea sudjelovalo je oko 860 plovilakoja su činila najčudniju flotu u povijesti ratovanja. Naime,za potrebe evakuacije mobilizirana su gotovo sva plovila koja su mogli pronaći ubritanskim, francuskim, nizozemskim i belgijskim lukama. Tako su angažirani ratni brodovi, ribarice, trajekti, luksuzne jahte, obični čamci… Tada je Hitler zapovjedio kopneni napad, ali su saveznici već organizirali snažnu obrambenu liniju. Tek je 4. lipnja, kada je otišao i posljednji Britanac, otpor popustio te se Nijemcima predalo oko 40.000 Francuza i Belgijanaca. Sveukupno savezničko naoružanje te 177 zrakoplova, 29 ratnih i 215 drugih brodova palo je Nijemcima u ruke.

Unatoč tome što je operacija kod Dunkerquea bila evakuacija, smatrana je velikim uspjehom, jer su od Nijemaca spašeni mnogi saveznički vojnici. Time je ujedno sačuvana i znatna vojna sila koja se kasnije mogla upotrijebiti za borbu protiv istih neprijatelja.Čitava operacija kasnije je nazvanačudo kod Dunkerquea.


Britanski premijer Winston Churchill održao je u vremenu završetka evakuacijepoznati govor u Britanskom parlamentu. U njemu je upotrijebio frazu: “we shall fight on the beaches” (hrv. “borit ćemo se na plažama“), koja je postala jednom od njegovih najpoznatijih fraza uopće. Radilo se o motivirajućem govoru koji je odražavao njegovu namjeru da nikada ne poklekne pred njemačkom vojnom silom.

piše: Dražen Krajcar

Komentari