Na današnji dan

Najbogatiji vladar u današnjoj Europi – 1945.


Knez Hans-Adam II. od Liechtensteina bogatiji je možda i do 8 puta od kraljice Elizabete II. od Velike Britanije.

Dana 14. veljače 1945. godine rođen je najbogatiji vladar u Europi u ovom trenutku – knez Hans-Adam II. od Liechtensteina. Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na iznos koji se kreće od 3,5 do 4 milijarde dolara. Dapače, bogatstvo cijele obitelji Liechtenstein iznosi, po nekim procjenama, oko 7,6 milijardi dolara. Sve u svemu, Hans-Adam II. bogatiji je možda i do 8 puta od britanske kraljice Elizabete II.

Suvereni knez Hans-Adam II. od Liechtensteina posjeduje državu s više od 36.000 stanovnika. Površina Lihtenštajna iznosi oko 16 tisuća hektara, a ta se država nalazi između Austrije i Švicarske. Zanimljivo je da vladajući knez u Lihtenštajnu ima vrlo široke ovlasti, znatno veće nego npr. kraljica Elizabeta II. u Velikoj Britaniji. Naime, ovlasti kneza povećane su 2003. godine, tako da obuhvaćaju mogućnost raspuštanja vlade i parlamenta te nominiranje sudaca. Glasači u Lihtenštajnu potvrdili su 2003. povećanje ovlasti, tako da je britanski BBC nazvao to vraćanjem apsolutne monarhije u Lihtenštajn.

Obitelj Liechtenstein posjeduje znatno bogatstvo izvan svoje države Lihtenštajna (imena država u hrvatskom se jeziku pišu fonetski, a imena obitelji ne, iz čega proizlazi uočljiva razlika u ovom tekstu). Posjeduju, primjerice niz dvoraca i palača u Austriji, a proizvode vino u nekoliko vinarija. Zanimljivo je da je kompanija Hilti, koja proizvodi alat i građevinsku opremu, najveći pojedinačni poslodavac u Lihtenštajnu, a u 25 postotnom je vlasništvu obitelji Liechtenstein. Inače, Hans-Adam II. potomak je hrvatskog bana Tome Erdödyja.


Komentari