Na današnji dan

Vojvotkinja koja se zbog bogatstva nije smjela udati za voljenu osobu – 1693.

Anne Marie Louise d’Orléans, vojvotkinja od Montpensiera, naslijedila je od svojih roditelja ogromne posjede. Za ženidbu s njom interesirali su se brojni europski moćnici, ali je njen rođak – francuski kralj Luj XIV. – strogo pazio da njenom ženidbom ti posjedi ne dođu u krive ruke.

Petog travnja 1693. godine umrla je najbogatija žena u Francuskoj – Anne Marie Louise d’Orléans, vojvotkinja od Montpensiera. Bila je pripadnica francuske kraljevske obitelji Bourbon, te bliska rođakinja tada vladajućeg kralja Luja XIV. – poznatog kao Kralj Sunce (njen i njegov otac bili su braća). Vojvotkinja od Montpensiera bila je na francuskom kraljevskom dvoru poznata pod nazivom Velika Gospođica (franc. La Grande Mademoiselle). Naime, titula Gospođice (franc. Mademoiselle) tradicionalno se davala kćeri kraljevog brata, koji je bio Gospodin (franc. Monsieur). To je bila otmjena dvorska tradicija po kojoj su najviše osobe na dvoru imale najkraće naslove. Tako je u čitavoj Francuskoj bilo dovoljno reći Gospođica, pa se znalo da se misli upravo na kćer kraljevog brata, a ne na bilo koju drugu neudanu ženu.

Velika Gospođica naslijedila je od svojih roditelja ogromne posjede. Posjedovala je 4 kneževine (Dombes, Luc, La Roche-sur-Yon i Joinville), 4 vojvodstva (Montpensier, Châtellerault, Aumale i Saint-Fargeau), jedan markizat, 4 grofovije i još niz feudalnih gospoštija. Bila je vjerojatno jedna od najbogatijih nasljednica u čitavoj europskoj povijesti.


Zbog tog velikog bogatstva, za ženidbu s njom interesirali su se brojni europski moćnici – britanski kralj, portugalski kralj i vojvoda od Savoje. Međutim, njen rođak francuski kralj Luj XIV. strogo je pazio da njenom ženidbom ti posjedi ne kliznu iz ruku dinastije Bourbon. Inače, Luj XIV. bio je poznat po tome što je držao rođake na kratkoj uzici, uključujući vlastitog brata (kao apsolutistički kralj mogao je svaku osobu u državi jednim pismom staviti u zatvor).

Sve u svemu, Velika Gospođica ostala je neudana. Zaljubila se u jednog dvorjanika koji joj nije bio ravan po statusu. Ime mu je bilo Antoine Nompar de Caumont, a poznat je kao vojvoda od Lauzuna. On je bio vrlo zanimljiva osoba, i svojim je duhom privlačio žene, premda je bio nizak rastom, a po nekim navodima suvremenika čak i ružan. Kralj Luj XIV. odbio je njenu molbu da sklopi brak s njime. Lauzun je čak završio u poznatom zatvoru u Bastilji, a kasnije i u zloglasnom Pignerolu. Njeno ogromno bogatstvo ostalo je u posjedu kraljevske obitelji.

Komentari