Na današnji dan

Nadvojvoda Anton Viktor – veliki meštar Teutonskog reda (1779.)

Dana 31. kolovoza 1779. rođen je austrijski nadvojvoda Anton Viktor Joseph Johann Raimund von Habsburg-Lothringen, veliki meštar Teutonskog viteškog reda. Bio je unuk znamenite carice Marije Terezije, sin cara Leopolda II. i brat cara Franje I. od Austrije. Godine 1801., kad su mu bile 22 godine, izabran je za nadbiskupa Kölna i biskupa Münstera. Radilo se o iznimno utjecajnim funkcijama, koje su uz Crkvenu nosile i veliku svjetovnu vlast (nadbiskupi Kölna bili su ujedno i knezovi-izbornici te natkancelari Svetog Rimskog Carstva). Kölnska nadbiskupija i münsterska biskupija posjedovale su svojedobno velike zemljišne posjede.

Kao nadbiskup Kölna bio je nadvojvoda Anton Viktor ujedno i vojvoda od Vestfalije. Međutim, nadvojvoda je ubrzo izgubio vlast nas spomenutim posjedima jer je tijekom Napoleonskih ratova ukinuto Sveto Rimsko Carstvo, kao i praktički sveukupna svjetovna vlast biskupa i nadbiskupa u Njemačkoj. Kasnije je imenovan velikim meštrom Teutonskog viteškog reda. Većina posjeda tog reda u Njemačkoj također je uskoro ukinuta, no nadvojvoda je i dalje zadržao položaj velikog meštra te upravu nad Redom.

Nakon Napoleonovog pada, od 1816. do 1818. bio je nadvojvoda Anton Viktor potkralj Lombardijsko-Venecijanskog Kraljevstva, koje je bilo pod vlašću njegove dinastije Habsburg-Lothringen. Preminuo je 1835. u Beču, u dobi od 55 godine. Nije se nikada bio ženio i nije imao potomaka.


Komentari