Na današnji dan

Nadbiskup ubijen za vrijeme služenja mise – 1980.

Izvor: University of California Press

Nadbiskup Óscar Romero suprotstavljao se kao borac za ljudska prava nasilnom režimu. Vatikan ga je proglasio slugom Božjim, a i civilne udruge smatraju ga jednim od prvaka borbe za demokraciju i ljudska prava.

Dana 24. ožujka 1980. godine ubijen je nadbiskup Óscar Romero dok je služio misu u kapeli bolnice La Divina Providencia u San Salvadoru. Takav neviđeni svetogrdni čin počinili su, kako je istraga pokazala, pripadnici tzv. odreda smrti – terorističkih gerilskih jedinica koje su izgleda bile u dosluhu s tadašnjom vladom Republike El Salvador.

Bilo je to, naime, doba salvadoranskog građanskog rata, a nadbiskup se kao borac za ljudska prava suprotstavljao nasilnom režimu. Navodno je ubijen dok je za vrijeme mise podizao kalež. Postoje teorije da je vladajuću huntu i odrede smrti podržavao i SAD. Danas se nadbiskupa Romera štuje kao mučenika borbe za ljudska prava. Vatikan ga je proglasio blaženikom. Čak ga i nekatolici štuju, primjerice Anglikanska crkva, a i civilne udruge smatraju ga jednim od prvaka borbe za demokraciju i ljudska prava.

Komentari