Na današnji dan

Nad kakvim su Biblijama američki predsjednici polagali prisege? – 1937.

Od 1937. godine uvijek se na današnji dan održava polaganje prisege za američkog predsjednika.

Na današnji dan svake četvrte godine održava se u Sjedinjenim Američkim Državama inauguracija novoizabranih predsjednika. Tako je propisano 20. amandmanom na Američki ustav iz 1933. godine. Jedino ako je taj dan nedjelja, onda se inauguracija odgađa za sljedeći dan (21. siječnja). Dakle, svi predsjednici nakon 1933. godine započeli su svoj mandat na današnji dan (osim dvojice koji su ga započeli 21. siječnja). Inauguracija se danas redovito održava na zapadnoj strani zgrade američkog Kongresa.

Američki predsjednici prilikom zakletve ruku drže na Bibliji. Zanimljivo je da su različiti predsjednici odabirali različite stranice na kojima je Biblija bila otvorena. Primjerice, Franklin Delano Roosevelt imao je Bibliju otvorenu na Prvoj poslanici Korinćanima (poznati Hvalospjev ljubavi). Abraham Lincoln navodno je imao otvoreno Evanđelje po Mateju, i to na retku koji kaže:” Ne sudite da ne budete suđeni!”

Zanimljivo je i koje su Biblije koristili koji predsjednici. Dwight D. Eisenhower koristio je 1953. godine Bibliju koja je pripada osobno prvom predsjedniku Georgeu Washingtonu (danas je stara gotovo 250 godina). Bush stariji koristio je također Washingtonovu Bibliju, no njegov je sin upotrijebio obiteljski primjerak Biblije. Zanimljivo je da je Barack Obama pri polaganju prisege 2013. godine koristio čak dvije Biblije – jednu koja je nekoć pripadala predsjedniku Abrahamu Lincolnu i jednu koja je pripadala Martinu Lutheru Kingu.


Komentari