Na današnji dan

Nacistički monstrum nazvan Čovjek sa željeznim srcem – 1904.

Hydricha su iz zasjede ubili češki i slovački partizani 1942. godine.

Poznati nacistički zločinac Reinhard Heydrich, jedan od najmoćnijih pripadnika SS-a, rođen je 7. ožujka 1904. godine. Rođen je u njemačkom gradu Halle an der Saale, tridesetak kilometara od Leipziga. Imao je visoke činove SS-Obergruppenführera i generala policije. Heydrich je bio i na važnoj funkciji šefa Glavne sigurnosne službe Reicha (njem. Reichssicherheitshauptamt – RSHA). Naime, u sklopu RSHA nalazio se i Gestapo i ostale sigurnosne službe Trećeg Reicha.

Heydrich je bio i predsjednik Interpola (Međunarodne kriminalističko-policijske organizacije). Bio je jedan od najsurovijih nacista, pa ga je i sam Adolf Hitler nazivao Čovjek sa željeznim srcem. Heydrich je bio i glavni kreator konačnog rješenja židovskog pitanja dogovorenog na konferenciji u Wannseeu, gdje je vodio glavnu riječ. Također bio je i glavna Himmlerova uzdanica i njegov zamjenik.

SS-ovca Reinharda Heydricha ubili su pokraj Praga češki i slovački članovi pokreta otpora. Naime, Heydrich je tijekom Drugog svjetskog rata bio svojevrsni upravitelj Češke, s funkcijom namjesnog protektora Češke i Moravske. Kao takav, imao je neograničenu vlast u tim zemljama te provodio teror i masovna smaknuća, zbog čega je i organizirano njegovo ubojstvo. Kao odmazdu za njegovo ubojstvo, nacisti su uništili čitavo jedno naselje u Češkoj (poznate Lidice).

piše: Dražen Krajcar

 

Komentari