Na današnji dan

Nacistički brod u okršaju kod Australije (1941.)

Dana 19. studenog 1941. godine došlo je do vrlo neobične bitke kod zapadne obale Australije. Naime, sukobili su se – jedan na jedan – njemački ratni brod Kormoran i australska laka krstarica Sydney. Dogodilo se to u Drugom svjetskom ratu, a neobično je što je brod Trećeg Reicha bio toliko daleko od Njemačke.

Zapovjednik njemačkog broda bio je Theodor Detmers, s činom kapetana fregate. Sukob se dogodio oko 200 kilometara od australske obale, u Indijskom oceanu. Njemački brod Kormoran bio je dužine 157 metara i nosio je oko 400 članova posade. Australski brod Sydney bio je veći – dužine oko 171 metar i s čak 645 članova posade. Bio je i jače naoružan: osam topova kalibra 152 milimetara i još četiri brzometna topa kalibra 101 milimetar.

Unatoč australskoj prednosti u naoružanju, Nijemci su u okršaju bolje prošli. Sukob je trajao oko pola sata i bio je vrlo intenzivan (procjenjuje se da je ispaljeno nekoliko stotina granata na obje strane, kao i velik broj torpeda). Njemački i australski brod pucali su jedan na drugoga s udaljenosti od više kilometara.

Svih 645 članova posade australskog broda poginulo je. Na njemačkoj su strani poginula 82 čovjeka, a 317 je preživjelo. Ipak, i njemački je brod na kraju potonuo, a preživjeli Nijemci kasnije su zarobljeni i zatvoreni u logore u Australiji. Sve okolnosti tog okršaja ni do danas nisu u potpunosti razjašnjene.


Komentari