Na današnji dan

Nacistička zastava na najvišem vrhu Europe (1942.)

Operacija je nosila naziv Edelweiss upravo zbog njenog gorskog karaktera. 

Vojnici njemačkog Trećeg Reicha uspjeli su postaviti zastavu na najvišem vrhu Europe – slavnom Elbrusu na Kavkazu, 21. kolovoza 1942. godine. Taj vrh visok 5642 metra zapravo je ugasli vulkan, a nalazi se na granici između Europe i Azije.

Njemački vojnici napravili su taj pothvat u sklopu operacije osvajanja Kavkaza i naftnih polja kraj Bakua. Operacija je nosila naziv Edelweiss (hrv. Runolist) upravo zbog njenog gorskog karaktera. Strateško značenje operacije Edelweiss bilo je veliko zbog nafte koju se moglo osigurati kod Bakua, a koja je bila nužna za pokretanje njemačke vojske. 

Njemačke postrojbe koje su izvele pothvat pripadale su tzv. Gebirgsjäger jedinicama. Gebirgsjägeri su bili svojevrsni planinski komandosi i pripadali su među najelitnije njemačke jedinice (uz poznate Fallschirmjägere tj. padobranske komandose). Bili su specifični po znaku runolista na uniformama.

Kad je Adolf Hitler saznao da je zapovijedajući general na Kavkazu poslao jedinicu da se uspne na vrh Elbrusa, pobjesnio je zbog takvog uzaludnog rasipanja sredstava. Nazvao je taj pothvat cirkusarijom i zaprijetio zapovijedajućem generalu vojnim sudom.


Komentari