Na današnji dan

Nacisti smaknuli 200 komunista u Grčkoj iz osvete – 1944.

Radilo se o osveti za smrt njemačkog generala Franza Krecha, koga su iz zasjede ubili pripadnici ELAS-a nekoliko dana ranije kod Molaoia, u grčkoj regiji Lakoniji.

Dana 1. svibnja 1944. godine nacisti su ubili 200 komunističkih zatvorenika u Grčkoj iz osvete za ubojstvo svog generala. To se masovno smaknuće dogodilo u atenskom predgrađu Kaisariani, koje je danas sastavni dio Atene (udaljeno je samo nekoliko kilometara od znamenite atenske Akropole). Radilo se o osveti za smrt generala Franza Krecha, koji je iz zasjede bio ubijen nekoliko dana ranije kod Molaoia, u grčkoj regiji Lakoniji, zajedno s još nekoliko njemačkih časnika.

Generala Krecha bili su ubili pripadnici ELAS-a (Grčke narodnooslobodilačke armije, koja je vodila partizanski rat protiv okupatora). Pogubljenje komunističkih zatvorenika održano je na stratištu u spomenutom predgrađu Kaisariani, a odabrane žrtve dovezli su Nijemci kamionima iz koncentracijskog logora Haidari, smještenog sjeverozapadno od Atene (bio je to najzloglasniji njemački koncentracijski logor u Grčkoj). Smaknuća su obavljana u grupama od po dvadeset osoba.

Komentari