Na današnji dan

Nacisti osramotili i smaknuli feldmaršala von Witzlebena (1944.)

Witzleben, Erwin von Prozeß 20. Juli 1944

Erwin von Witzleben bio je jedan od prvih Hitlerovih feldmaršala, sudjelovao je u osvajanju Francuske i jedno vrijeme je čak bio vrhovni zapovjednik njemačke vojske u Zapadnoj Europi. Međutim, Witzleben se tijekom rata udaljio od Hitlera i pridružio urotničkoj skupini formiranoj oko poznatog Clausa von Stauffenberga. Dapače, Witzleben je sa svojim činom feldmaršala bio najviše rangiran od svih urotnika. Da je urota uspjela, Witzleben bi u novom režimu dobio funkciju vrhovnog zapovjednika svih njemačkih oružanih snaga (njem. Wehrmachta).

Kad je Stauffenbergov pokušaj atentata propao, urota je bila otkrivena i Hitler se neumoljivo obrušio na učesnike. Witzleben je izbačen iz vojske kako bi bio podvrgnut građanskom suđenju. Oko toga je nacistička propaganda napravila pravi spektakl. Slučaj je dobio zloglasni sudac Roland Freisler, poznat po omalovažavanju i vrijeđanju osuđenika. Da stvar bude gora, bivšem su feldmaršalu dali nekoliko brojeva prevelike hlače i uskratili mu remen i naramenice. Zbog toga su mu hlače stalno padale kad je stajao u sudnici pa ih je jadni čovjek morao svaki čas povlačiti prema gore. Sudac ga je zbog toga prekorio: “Prljavi starče – prestani prtljati po hlačama!”

Witzlebena je sudac osudio na smrt i on je smaknut 8. kolovoza 1944. godine. Obješen je na uže zakačen o kuku za meso. Nacistička je propaganda snimala suđenje i vješanje, ali je na kraju odlučila ne objaviti te materijale, jer bi Nijemci mogli steći simpatije prema maltretiranom Witzlebenu.


Komentari