Na današnji dan

Nacist Arthur Seyss-Inquart postao kancelarom Austrije – 1938.

Njegov dolazak na kancelarsko mjesto omogućio je glatko priključivanje Austrije Trećem Reichu.

Arthur Seyss-Inquart, pristaša nacizma, imenovan je kancelarom Austrije 11. ožujka 1938. godine. Bila je to velika pobjeda za Adolfa Hitlera i omogućila je ulazak njemačkih trupa u Austriju već sljedećeg dana, a ubrzo i pripajanje (njem. Anschluss) te države Trećem Reichu. Seyss-Inquart postao je kasnije jednim od najvažnijih nacističkih dužnosnika. Bio je i Reichskommissar u okupiranoj Nizozemskoj, a Hitler ga je u oporuci imenovao ministrom vanjskih poslova.

Dolazak Arthura Seyss-Inquarta na mjesto kancelara (šefa vlade) u Austriji omogućila je ostavka prethodnog kancelara – Kurta Schuschnigga. Kao višegodišnji austrijski kancelar, Schuschnigg se protivio Hitlerovim ambicijama i pokušao je izvesti nekoliko manevara da spriječi njegovo preuzimanje vlasti u Austriji. Ipak, Hitler je vješto odigrao svoju ulogu pa se Schuschnigg na kraju povukao s mjesta kancelara, uvidjevši da nema izgleda.

Arthur Seyss-Inquart rodio se 1892. godine u Češkoj, tada u sastavu Austro-Ugarske Monarhije. U djetinjstvu se s obitelji doselio u Beč, a u Prvom svjetskom ratu služio je u jedinicama Kaiserjägera. Uključio se u austrijsku politiku, a 1938. godine postao je ministrom u vladi spomenutog kancelara Schuschnigga. Njegov dolazak na kancelarsko mjesto omogućio je glatko priključivanje Austrije Trećem Reichu.

Nakon Drugog svjetskog rata bio je među najteže kažnjenim ratnim zločincima na suđenju u Nürnbergu. Arthur Seyss-Inquart osuđen je na smrt i smaknut vješanjem.


piše: Dražen Krajcar

Komentari