Na današnji dan

Nabū-kudurrī-uṣur II. počeo opsjedati Jeruzalem (588. pr. Kr.)

Nabū-kudurrī-uṣur II. ili Nabukodonosor II. vladao je  605. – 562 pr. Kr. kasnim Babilonskim Carstvom. Prijevod njegovog imena otprilike značiNeka bog Nabū štiti mojeg prvog sina. Nabukodonosor II. dao je sagraditi zigurate, palače,  hramove i fotifikacije te je proširio grad Babilon. Osvojio je asirsku Ninivu 612. pr. Kr., čime je uvelike proširio teritorij, ali je on bio daleko od Babilona.

Svake je godine organizirao vojni pohod u ustanička područja. Na pločicama s klinastim pismom spominje se 598. pr. Kr. i pohod na židovsko kraljevstvo Judu. U Bibliji se spominje pljačka jeruzalemskog hrama, što je arheološki potvrđeno. Nabukodonosor II. postavio je Zedekiju kao namjesnika i odveo dio Židova u Babilon. Kad ga je Zedekija izdao, Nabukodonosor II. počeo je 15.1.588. pr. Kr. opsadu Jeruzalema. Na kraju je osvojio Jeruzalem (587. ili 586. pr. Kr.) i odveo Židove u Babilon. Taj se događaj u Bibliji spominje kao babilonsko sužanjstvo. 

Nabukodonosor II. spominje se u Bibliji više od 90 puta. Židovi ga smatraju Božjom kaznom. U vrijeme babilonske vladavine Židovi su značajno razvili teologiju, nastao je velik broj spisa te su izgrađene prve sinagoge u Jeruzalemu. 

Giuseppe Verdi skladao je operu Nabucco prema liku Nabukodonosora II. A danas se šampanjska boca od 15 litara naziva Nebukadnezar.

Piše: Marsela Alić


Komentari