Na današnji dan

Na vlast došao posljednji kralj u francuskoj povijesti – 1830.

Kralj Luj Filip iz dinastije Orléans uzeo je novu titulu kralja Francuza (franc. Roi des Français), umjesto dotadašnje titule kralja Francuske (franc. Roi de France). Bio je posljednji kralj u francuskoj povijesti.

Dana 9. kolovoza 1830. godine na vlast je došao posljednji kralj u francuskoj povijesti. Bio je to Luj Filip, pripadnik dinastije Orléans, koja je bila mlađi odvjetak francuske kraljevske dinastije Capet-Bourbon. Prije dolaska na prijestolje imao je Luj Filip titulu vojvode od Orléansa, a njegovo postavljanje za kralja bilo je prilično neregularno iz legitimističke perspektive. Naime, dinastija Orléans bila je mlađa grana vladajuće dinastije, a veće pravo na francusko prijestolje od Luja Filipa imala je starija grana. Prethodni kralj – Karlo X. – abdicirao je tijekom revolucije iste godine, kao i sin toga kralja – dofen Louis Antoine – poznat i kao Luj XIX. od Francuske. Sljedeći po pravu na prijestolje bio je unuk Karla X. – Henri – poznat i kao grof od Chamborda. Njega je Luj Filip zaobišao i sam postao kraljem.

Doduše, uzeo je novu titulu kralja Francuza (franc. Roi des Français), umjesto dotadašnje titule kralja Francuske (franc. Roi de France), kako ne bi ispao uzurpatorom. Vladao je Francuskom zatim sve do 1848. godine tj. tijekom otprilike 18 godina. Svrgnut je u Revoluciji 1848. godine, nakon čega je otišao u egzil u Englesku. Ondje je i preminuo 1850. godine, u 77. godini života. Bio je posljednji kralj u francuskoj povijesti, premda je potrebno napomenuti da je Francuska nakon njega imala još jednog monarha – cara Napoleona III. (koji je svrgnut 1870. godine).

Komentari