Na današnji dan

Smaknut Túpac Amaru II. – vođa pobune protiv španjolskih kolonijalista – 1781.

Túpac Amaru II. bio je indijansko-europskog podrijetla, a slijedio je tradiciju Inka. Godine 1780. podigao je ustanak protiv španjolskih kolonijalnih vlastodržaca na području današnjeg Perua.

Borac protiv španjolskih kolonijalista u Južnoj Americi Túpac Amaru II., smaknut je 18. svibnja 1781. godine. Pravo ime bilo mu je José Gabriel Condorcanqui, a ime Túpac Amaru II. uzeo je jer je navodno potjecao od posljednjeg vladara Inka, Túpac Amarua, koji je živio oko 200 godina ranije (u 16. stoljeću).

Amaru II. rodio se 1742. godine i bio je indijansko-europskog podrijetla, a je slijedio je tradiciju Inka. Živio je na području današnjeg Perua, a rođen je u gradu Cuzcou, koji je nekoć bio prijestolnica prostranog carstva Inka.

Godine 1780. podigao je ustanak protiv španjolskih kolonijalnih vlastodržaca. Na početku ustanka zarobljen je i ubijen lokalni španjolski upravitelj Antonio de Arriaga, koji je imao funkciju corregidora (taj pojam označavao je španjolske pokrajinske upravitelje).

Ustanak je uvelike bio uzrokovan eksploatacijom koju su španjolski kolonijalisti vršili nad lokalnim stanovništvom indijanskih korijena. Ipak, na kraju je ustanak svladan, a Túpac Amaru II. osuđen je na stravičnu kaznu. Prije nego su ga smaknuli odrezan mu je jezik, a morao je svjedočiti smaknućima svoje supruge, sina, rođaka i suboraca. Smaknuli su ga četvorenjem, tako da su mu ruke i noge pojedinačno vezali za četiri konja tjerana u različitim smjerovima. Zatim su mu odsjekli glavu pa su nju i rasječene udove poslali u različite okolne krajeve na javno prikazivanje. Trup mu je spaljen na lomači.


Komentari