Na današnji dan

Na smrt izboden francuski admiral Villeneuve, Nelsonov protivnik kod Trafalgara – 1806

Njegov je leš pronađen sa šest ubodnih rana na području pluća i jednom na području srca. U Francuskoj je njegova smrt proglašena samoubojstvom, što je bilo apsurdno s obzirom na broj uboda na tijelu.

Dana 22. travnja 1806. godine na smrt je izboden francuski admiral Pierre-Charles Villeneuve, osobito poznat po svom sudjelovanju u znamenitoj pomorskoj Bitki kod Trafalgara. U toj je bitki admiral Villeneuve predvodio francusko-španjolsku mornaricu koja se sukobila s britanskim admiralom Nelsonom. Unatoč sjajnoj britanskoj pobjedi admiral Nelson u toj je bitki poginuo, dok je Villeneuve zarobljen. Odveli su ga u Veliku Britaniju, gdje je kao zatočenik na uvjetnoj slobodi osobno prisustvovao svečanom sprovodu admirala Nelsona. Francuski car Napoleon Bonaparte bio je vrlo nezadovoljan admiralom Villeneuveom, čak i prije nego što je ovaj pobijeđen kod Trafalgara (uoči te bitke već mu je na putu bila smjena).

Nakon nekoliko mjeseci provedenih u zarobljeništvu u Engleskoj Villeneuve se vratio u Francusku. Kako je spomenuto, 22. travnja 1806. godine ubijen je u svojoj domovini na neobičan način. Naime, njegovo je mrtvo tijelo pronađeno toga dana izbodeno nožem u Hôtelu de la Patrie u gradu Rennesu. Imao je šest ubodnih rana na području pluća i jednu na području srca. U Francuskoj je njegova smrt proglašena samoubojstvom, što je britanska štampa ismijala zbog spomenutog broja rana na tijelu.

Komentari