Na današnji dan

Na prijevaru osvojio milijun funti na kvizu Tko želi biti milijunaš? – 2001.

Charles Ingram do tada je imao karijeru časnika u Britanskoj vojsci. Bio je napredovao do čina bojnika, no nakon kviza je umirovljen naredbom vojnog odbora. 

Britanac Charles Ingram osvojio je na kvizu Tko želi biti milijunaš? (engl. Who Wants to Be a Millionaire?) glavnu nagradu od milijun funti 10. rujna 2001. godine. On je točno odgovorio na pitanje:

“Broj 1 sa stotinu nula poznat je pod kojim nazivom?”

A: Googol

B: Megatron


C: Gigabit

D: Nanomole

Ingram je točno odgovorio da je taj broj A: Googol. 

Međutim, isplata njegove nagrade je obustavljena jer je Ingram uskoro optužen da je varao i to tako da su mu njegova supruga Diana i prijatelj Tecwen Whittock kašljem signalizirali koji je odgovor točan dok ih je on jednog po jednog čitao na glas pred kamerama.

Pokrenut je sudski proces koji je potrajao 4 tjedna. Porota je vijećala 3 i pol dana i na kraju proglasila Ingrama i njegove suučesnike krivim. Bračni par Ingram i prijatelj Tecwen Whittock osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne i još na plaćanje 15.000 funti novčane kazne. Morali su, osim toga, platiti i troškove sudskog procesa i troškove obrane, tako da je bračni par ukupno morao dati 115.000 funti.

Charles Ingram do tada je imao karijeru časnika u Britanskoj vojsci. Bio je napredovao do čina bojnika, no nakon kviza je umirovljen naredbom vojnog odbora. On i njegova supruga nakon presude su proglasili bankrot. U međuvremenu je Ingram napisao nekoliko knjiga jer je postao poznat u medijima, a danas se bavi popravljanjem računala.

Komentari