Na današnji dan

Na Korzici rođen Napoleon Bonaparte (1769.)

Moguće je da je Napoleon Bonaparte dobio osobno ime prema očevom stricu koji se također zvao Napoleon (tj. Napoleone u talijanskoj varijanti).

Dana 15. kolovoza 1769. godine rođen je Napoleon Bonaparte, jedan od najvećih vojnih osvajača u povijesti svijeta. Rodio se u gradu Ajacciju na Korzici, kao četvrto od čak 13-ero djece Carla Buonapartea i Marije Letizije Ramolino. Napoleonova obitelj Bonaparte (Buonaparte u talijanskoj verziji) živjela je prije Napoleonovog rođenja već generacijama u Ajacciju i posjedovala je ugledan status. Pripadnici te obitelji sudjelovali su i u gradskoj upravi Ajaccija.

Obitelj Buonaparte doselila se na Korziku iz Sarzane, talijanskog grada smještenog otprilike na pola puta između Genove i Firenze, u 16. stoljeću. Sarzana se nalazi samo nekoliko kilometara od obale Ligurskog mora, a u njenoj blizini su i poznati kamenolomi kod Carrare. Već u doba boravka u Sarzani imala je obitelj Bounaparte plemićki status.

Moguće je da je Napoleon Bonaparte dobio osobno ime prema očevom stricu koji se također zvao Napoleon (tj. Napoleone u talijanskoj varijanti). Naime, taj je očev stric umro 1767. godine, otprilike dvije godine prije rođenja budućeg francuskog cara. Doduše, Napoleonovi otac i majka istim su imenom nazvali i svog sina prvorođenca, koji je umro ubrzo nakon poroda, a oko četiri godine prije rođenja budućeg cara.

Plemićko i relativno imućno porijeklo omogućilo je mladom Napoleonu obrazovanje u vjerskoj školi u Autunu u istočnoj Francuskoj, a zatim u vojnoj školi u mjestu Brienne-le-Château u središnjoj Francuskoj. Suučenici su ga zadirkivali jer je govorio sa snažnim korzikanskim naglaskom te imao problema s francuskim pravopisom, što ga je navelo da se posveti čitanju. Pokazao je izniman talent za matematiku te dobro poznavanje zemljopisa i povijesti. Učitelji su smatrali da bi bio dobar mornar. Napoleon se, međutim, odlučio za karijeru u vojski. Upisao je elitnu Vojnu školu u Parizu i obrazovao se za topničkog časnika. Time je započeo njegov dug put do svjetske slave.


Komentari