Na današnji dan

Na isti datum stradala su sela na dva različita ratišta – 1993.

Stradavanja su se događala na raznim ratištima tijekom Domovinskog rata, ali dana 16. travnja 1993. dogodila su dva velika napada u kojem su stradali Bošnjaci i Hrvati.

Neki pripadnici HVO-a počinili su zločin u središnjoj Bosni, u Ahmićima, u kojem je stradalo 116 vojnika i civila bošnjačke nacionalnosti. Većina zgrada je uništeno, kao i dvije džamije, a čitavo selo gotovo u potpunosti uništeno. Treba naglasiti da je sama akcija napada na selo bila legitimna te da se dio vojnika HVO-a odmetnuo i počinio zločin. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je Darija Kordića na 25 godina zatvora, a Tihomir Blaškić je nakon devet godina izašao iz zatvora.

Istoga dana pripadnici Armije BiH izveli su napad na selo Trusinu u kojem su živjeli Hrvati u blizini Konjica. Stradalo je 27 civila i vojnika. Većina su bili starci i djeca. Suđenje odgovornima trajalo je pet godina. Presuda je donesena 2015. godine: Nihad Bojadžić osuđen je na 15 godina zatvora, Nedžad Hodžić na 12, a Mensur Memić na 10 godina. U ranijem sudskom procesu osuđeni su i Edin Džeko (13 godina zatvora) te Rasema Handanović (5 godina zatvora). Nitko od prognanih Hrvata nije se vratio u Trusinu.

Komentari