Na današnji dan

Na havajskoj plaži ubijen slavni istraživač James Cook – 1779.

Kad je želio uzeti havajskog kralja za taoca, došlo je do sukoba. Udaren je u glavu, a zatim izboden do smrti na jednoj havajskoj plaži.

Poznati engleski istraživač James Cook ubijen je 14. veljače 1779. godine. Svojim plovidbama po Tihom oceanu postao je svjetski poznat. Dosegnuo je čin kapetana u britanskoj mornarici, a da je duže poživio zacijelo bi postao i admiral. Zanimljivo je da su mlađi časnici koji su služili na Cookovom brodu poslije također postali poznati. Tako je William Bligh kasnije postao zapovjednik broda Bounty i svrgnut je u poznatoj pobuni.

Drugi Cookov časnik, George Vancouver, postao je istraživač i po njemu se danas zove kanadski grad Vancouver. Manje je poznato da je James Cook bio prvi zapadnjak koji je otkrio Havaje. Nazvao ih je Otočje Sandwich, po lordu Sandwichu, tadašnjem prvom lordu Admiraliteta (i čuvenom izumitelju sendviča).

Jamesa Cooka ubili su upravo havajski stanovnici. Dogodilo se to nakon što je izbio incident u kojem je Englezima ukraden jedan čamac. Cook je imao običaj u takvim prigodama uzeti nekoga od domorodaca za taoca dok se ukradeno ne vrati. Kad je želio uzeti havajskog kralja za taoca, došlo je do sukoba. Udaren je u glavu, a zatim izboden do smrti na jednoj havajskoj plaži.


Komentari