Na današnji dan

Na Havajima rođen Barack Obama – 1961.

President Barack Obama attends a meeting in the Roosevelt Room of the White House, Jan. 28, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Obamina je majka bila podrijetlom iz Kansasa, a njegovog je oca upoznala na Havajima, pohađajući tečaj ruskog jezika (on je studirao na Havajskom sveučilištu kao stipendist).

Dana 4. kolovoza 1961. godine rodio se na Havajima Barack Hussein Obama. Otac mu se također zvao Barack Hussein Obama, a bio je Kenijac odgojen u muslimanskoj vjeri. Majka predsjednika Obame bila je Amerikanka imenom Ann Dunham. Obamu je rodila u bolnici zvanoj Kapiʻolani Maternity & Gynecological Hospital u Honoluluu, glavnom gradu američke savezne države Havaji.

Obamina je majka bila podrijetlom iz Kansasa, a njegovog je oca upoznala upravo na Havajima, pohađajući tečaj ruskog jezika (on je studirao na Havajskom sveučilištu kao stipendist). Vjenčali su se i dobili sina, kasnijeg američkog predsjednika, no uskoro su se razdvojili kad je ona otišla studirati u Seattle, a njen suprug na Harvard.

Zanimljivo je da je kasniji predsjednik Obama tijekom djetinjstva duže vrijeme živio na Havajima s djedom i bakom (majčinim roditeljima). Majka mu se kasnije udala za Lola Soetora, indonezijskog državljanina muslimanske vjeroispovijesti, koji je postao Obamin poočim.


Komentari