Na današnji dan

Na giljotini smaknuto 16 karmelićanskih mučenica iz Compiegnea – 1794.

Način na koji su karmelićanke hrabro pristupile smaknuću bio je impresivan. Naime, one su pred stratištem obnovile svoje redovničke zavjete i zapjevale Veni Creator Spiritus (hrv. O dođi, Stvorče, Duše Svet). Nastavile su pjevati dok su, jedna za drugom, pristupale giljotini na kojoj su im odsijecane glave.

Dana 17. srpnja 1794. godine na giljotini su ubijene karmelićanske mučenice iz Compiegnea. Radilo se o pripadnicama Reda Bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, koji je utemeljila znamenita sv. Terezija Avilska (sv. Terezija od Isusa). Te sestre, koje su djelovale u Compiègneu u sjevernoj Francuskoj, uhićene su za vrijeme Francuske revolucije i osuđene na smrt. Bilo je to doba vladavine revolucionarnog terora, kad su vršena masovna smaknuće na giljotini.

Šesnaest karmelićanki dovedeno je na današnji dan na stratište u Parizu, koje se nalazilo na mjestu današnjeg trga koji nosi ime Place de la Nation. Način na koji su karmelićanke pristupile smaknuću bio je impresivan. Naime, one su pred stratištem obnovile svoje zavjete i zapjevale Veni Creator Spiritus (hrv. O dođi, Stvorče, Duše Svet). Nastavile su pjevati dok su, jedna za drugom, pristupale giljotini na kojoj su im odsijecane glave. Zadnja je bila smaknuta njihova poglavarica – bl. Terezija od sv. Augustina.

Zanimljivo je da je razdoblje vladavine terora završilo samo desetak dana nakon tih mučeničkih smrti karmelićanki iz Compiègnea. Naime, već 27. srpnja te godine smaknut je na giljotini i sam Robespierre, vodeći čovjek razdoblja terora. Karmelićanske mučenice iz Compiègnea proglašene su blaženicama Katoličke crkve 1906. godine od strane pape sv. Pija X. 


Komentari