Na današnji dan

Na giljotini smaknut francuski ministar Lamoignon de Malesherbes – 1794.

Smatra ga se zaslužnim za izlazak Enciklopedije pod uredništvom Denisa Diderota i Jeana le Ronda d’Alemberta. 

Dana 23. travnja 1794. godine na giljotini je smaknut Guillaume-Chrétien de Lamoignon de Malesherbes, francuski pravnik i političar. Bio je sin vrhovnog pravosudnog dužnosnika u Kraljevini Francuskoj, Guillaumea de Lamoignona, koji je svojedobno držao položaj kancelara Francuske.

Guillaume-Chrétien kao mladić je studirao pravo, a pokazao se spretnim u toj struci. Postao je 1775. godine državnim tajnikom za kraljevsku kuću, što je bio položaj po rangu sličan današnjim ministarskim položajima, a bio je i član Akademije znanosti te ugledne Francuske akademije. U razdoblju uoči Francuske revolucije bio je član kraljevog Visokog vijeća, koje je okupljalo najviše dužnosnike u kraljevstvu.

Guillaume-Chrétien bio je prilično progresivnih stavova i komunicirao je s Jean-Jacquesom Rousseauom i Thomasom Jeffersonom. Smatra ga se i zaslužnim za izlazak Enciklopedije (franc. Encyclopédie) pod uredništvom Denisa Diderota i Jeana le Ronda d’Alemberta. Unatoč tome, za vrijeme Francuske revolucije osuđen je na smrt i smaknut na giljotini. Bio je jedan od odvjetnika koji su prethodno branili kralja Luja XVI. pred tužiteljima, naravno bez uspjeha. U trenutku smaknuća imao je Guillaume-Chrétien de Lamoignon de Malesherbes 72 godine.


Komentari