Na današnji dan

Na Divljem zapadu otkrivena golema Palača na stijeni – 1888.

Drevni indijanski narod Pueblo sagradio je palaču na stijeni otprilike krajem 12. i početkom 13. stoljeća. 

Na današnji dan 1888. godine otkrivena je znamenita palača na stijeni u Coloradu, najpoznatiji arheološki spomenik iz razdoblja drevne indijanske kulture Pueblo. Inače, naziv Pueblo španjolskog je podrijetla, a dodijelili su ga toj indijanskoj kulturi španjolski kolonizatori zbog činjenice da su njeni pripadnici živjeli u razmjerno velikim naseljima (španjolska riječ pueblo označava grad ili naselje).

Palača na stijeni nalazi se na području zvanom Mesa Verde u Coloradu, nedaleko od mjesta gdje se u jednoj točki dodiruju uglovi četriju američkih saveznih država (Colorado, Novi Meksiko, Utah i Arizona). Palaču su na današnji dan 1888. godine (u doba tzv. Divljeg zapada) otkrili Richard Wetherill i Charlie Mason, dvojica kauboja (stočara) s područja Colorada.

Drevni narod Pueblo sagradio je palaču na stijeni otprilike krajem 12. i početkom 13. stoljeća. Radilo se, dakle, o razdoblju srednjeg vijeka u Europi. Palača na stijeni imala je čak oko 150 prostorija, a u njoj je moglo stanovati stotinjak ljudi. Narod koji je sagradio palaču neki nazivaju i imenom Anasazi (riječ koja je vjerojatno preuzeta od Navajo Indijanaca), no češći je naziv Drevni Pueblo narodi (Ancient Pueblo Peoples). Građevine te kulture danas su zapravo najstarije ljudske građevine na području SAD-a.


Komentari