Na današnji dan

Na atol Bikini bačena prva avionska termonuklearna bomba – 1956.

Bačena bomba imala je snagu od čak 3,8 megatona (bila je oko 245 puta jača od one bačene na Hirošimu!). Po tom atolu Bikini ime je na zanimljiv način dobio i kupaći kostim bikini.

Kupaći kostim bikini ime je dobio po atolu Bikini u Tihom oceanu, jednoj od najvažnijih američkih lokacija za nuklearno testiranje. Izumitelj bikinija bio je Louis Réard, francuski dizajner. Ime je bikini dobio na sljedeći način: Louis Réard i njegov glavni konkurent Jacques Heim natjecali su se 1946. tko će dizajnirati najmanji kupaći kostim na svijetu. Jacques Heim je napravio maleni kostim i nazvao ga Atom, da bi naglasio da je sitan poput atoma u fizici.

Upravo u to doba Amerikanci su po prvi put testirali nuklearnu bombu na atolu Bikini. Bila je to prva eksplodirana bomba nakon Hiroshime i Nagasakija. Louis Réard napravio je još manji kostim od konkurentskog Atoma i nazvao ga Bikini, tvrdeći da je to cijepanje atoma (termin iz fizike koji opisuje proces koji se događa pri eksploziji atomske bombe). Naziv bikini ubrzo je postao vrlo popularan, između ostalog zbog nuklearnih pokusa koji su bili u naslovnicama novina. Atol Bikini morao je zbog nuklearnih pokusa biti evakuiran od tamošnjeg stanovništva (preseljeno je na drugi otok). Na današnji dan bačena je na atol Bikini prva avionska termonuklearna bomba.

Termonuklearne (hidrogenske) bombe višestruko su jače od običnih nuklearnih jer su u njima osim cijepanja uranovih atoma (fizije) događa i spajanje lakih atoma (fuzija) koje je energetski još obilnije i podsjeća na procese u samom Suncu. Bačena bomba imala je snagu od čak 3,8 megatona (bila je oko 245 puta jača od one bačene na Hirošimu!). Zbog silnih nuklearnih testiranja atol Bikini danas je nenaseljen, samo ga ponekad posjećuju ronioci i avanturisti, koji se ne boje radijacije.


Komentari