Na današnji dan

Mussolini je ime dobio po meksičkom revolucionaru Benitu Juarezu – 1883.

Benitov otac zvao se Alessandro Mussolini i bio je po nazorima socijalist i revolucionar, neprijateljski raspoložen prema Katoličkoj crkvi. Naprotiv, Benitova majka bila je pobožna katolkinja i zvala se Rosa rođ. Maltoni.

Dana 29. srpnja 1883. godine rođen je talijanski državnik Benito Mussolini u mjestašcu Dovia di Predappio. Riječ je o naselju u regiji Emilia-Romagna, smještenom na obroncima Apenina, otprilike između San Marina i Bologne. Kasnije, za vrijeme Mussolinijeve vlasti, to je područje postalo mjestom koje su posjećivali fašisti u čast svom Duceu.

Benitov otac zvao se Alessandro Mussolini i bio je po nazorima socijalist i revolucionar, neprijateljski raspoložen prema Katoličkoj crkvi. Dapače, on je sina nazvao Benito upravo po meksičkom revolucionaru Benitu Juárezu. Naprotiv, Benitova majka bila je pobožna katolkinja i zvala se Rosa rođ. Maltoni. Vrlo je zanimljivo da Mussolinijev otac navodno nije želio da se Benito krsti, ali je majka ipak odlučila osigurati katoličko krštenje, premda ne odmah pri rođenju.

U mladosti je Benito poput oca također bio ljevičar, a kasnije je većinu života imao kontroverzan stav prema religiji. Ipak, nakon što je ubijen sahranjen je po katoličkom obredu, a pokopan je u istom gradu gdje je i rođen. 


Komentari