Na današnji dan

Umro Ajub – Saladinov otac i začetnik dinastije (1173.)

Ajub je bio kurdskog podrijetla, a Ajubidi su postali vjerojatno najmoćnijom kurdskom dinastijom u svjetskoj povijesti.

Dana 9. kolovoza 1173. godine umro je Ajub, počasnog naslova Najm ad-Din što znači zvijezda vjere. Bio je muslimanski vojskovođa od kojeg je potekla dinastija Ajubida. Ajub je bio kurdskog podrijetla, a Ajubidi su postali vjerojatno najmoćnijom kurdskom dinastijom u svjetskoj povijesti. Umro je nakon nesreće prilikom jahanja.

Podrijetlom je bio iz mjesta Dvina u današnjoj Armeniji, smještenog nedaleko od mjesta gdje se danas sastaju granice Armenije, Turske i Irana. Ajub nije bio vladarskog podrijetla, nego se uzdigao kao sposobni vojni zapovjednik u vrijeme dok su lokalni muslimanski emiri međusobno ratovali, a križari se širili Svetom Zemljom. Bio je i namjesnik Tikrita, a kasnije je postao je upraviteljem Damaska u vrijeme vlasti muslimanske dinastije Zengida.

Njegov sin Saladin uspio se uzdići još više, tako da je došao na vlast u Egiptu kao sultan i nasljednik fatimidskih kalifa. Kasnije je Saladin proširio vlast i na Siriju, naslijedivši spomenutu dinastiju Zengida te uspješno ratovavši protiv križara u Svetoj zemlji. Godine 1187. godine osvojio je i Jeruzalem.  Saladinova se država na svom vrhuncu protezala od prostora današnje Libije pa do Perzije te od Male Azije pa sve do najjužnijeg dijela Arapskog poluotoka. Obuhvaćala je veći dio Svete Zemlje, Siriju, sjevernu Mezopotamiju, Sinaj, Egipat, muslimanska sveta mjesta u Meki i Medini, kao i područje današnjeg Jemena.

piše: Dražen Krajcar


 

Komentari