Na današnji dan

Muslimani porazili Mongole kod Ain Jaluta u Galileji (1260.)

Dana 3. rujna 1260. odigrala se znamenita Bitka kod Ain Jaluta u Galileji (blizu Nazareta), u kojoj su Muslimani porazili Mongole. Neki smatraju tu bitku povijesnom prekretnicom jer je to bio prvi slučaj u povijesti da su Mongoli trajno zaustavljeni u svojem napredovanju nakon poraza u velikoj bitki (doživljavali su poraze i prije te bitke, ali su dotad uvijek uspjeli to brzo nadoknaditi novom pobjedom). 

Mongolskim napadačima kod Ain Jaluta suprotstavili su se ratnici Mamelučkog Sultanata. Mameluci su svoje središte imali u Egiptu, no u to su vrijeme vladali i velikim dijelom Palestine, Sirije i Arabije. Mongoli su po pod vodstvom Hulagu-kana, unuka Džingis-kana, prethodno u samo nekoliko godina osvojili Abasidski kalifat sa sjedištem u Bagdadu te Ajubidsku državu sa sjedištem u Damasku. Poslao je u Kairo glasnike s porukom:

“Naši su konji brzi, naše strijele oštre, naši mačevi poput gromova, naša srca tvrda poput planina, naši vojnici brojni poput zrna pijeska. Tvrđave nas neće usporiti, niti će nas vojske zaustaviti. Vaše molitve Bogu neće pomoći protiv nas. Ne diraju nas suze ili žalopojke. Samo oni koji mole za našu zaštitu bit će sigurni. Požurite s odgovorom prije nego su bačene iskre rata. Budete li se odupirali, pretrpjet ćete najgore katastrofe. Uništit ćemo vaše džamije i otkriti slabost vašeg Boga, a zatim ćemo vam ubiti djecu i starce zajedno.”

Međutim, Mameluci su glasnike smaknuli i pripremili se za rat. Mongoli su čak pokušali sklopiti savez s križarima u Svetoj zemlji, ali ovi su ih smatrali još većom prijetnjom od muslimana pa su odbili.


Teoretski, da Mongoli nisu zaustavljeni na području Galileje, mogli su prodor nastavljati dalje prema Africi, čime bi prodrli u treći kontinent po redu (osvojili su prethodno veći dio Azije, a Europu su gotovo bacili na koljena).

Komentari