Na današnji dan

Muslimani osvojili i opljačkali Solun (904.)

Muslimani su se tih godina snažno zalijetali prema europskim obalama Sredozemnog mora. 

Arapski su osvajači uspjeli osvojili grad Solun u današnjoj Grčkoj 29. srpnja 904. godine. Grad Solun nalazio se u to doba pod vlašću Bizantskog Carstva i bio je drugi po veličini grad u Carstvu (odmah iza Carigrada). 

Muslimani su se tih godina snažno zalijetali prema europskim obalama Sredozemnog mora. Vladali su gotovo cijelim otokom Sicilijom, a posjedovali su tvrđave čak i u Francuskoj (Fraxinetum u blizini današnjeg Saint-Tropeza) i Italiji (Minturno između Rima i Napulja). Oko grada Barija u južnoj Italiji muslimani su nešto ranije ustrojili cijeli emirat (područje pod vlašću emira).

Muslimanski napad na Solun vodio je Leon od Tripolija. On je rođen kao Grk, no zarobili su ga muslimanski pirati, nakon čega se preobratio na islam te počeo i sam pljačkati kršćane u korist muslimana. Izvorno je njegova flota namjeravala napasti i sam Carigrad, no plan je promijenjen u napad na Solun.

Pljačka Soluna trajala je punih tjedan dana, a zatim su se muslimani povukli s plijenom. Zarobljenici koje su sa sobom odveli većinom su kasnije otkupljeni ili zamijenjeni za muslimanske zarobljenike, pa su se mogli vratiti na kršćanski teritorij.


Komentari