Na današnji dan

Mušketir d’Artagnan ubijen metkom u grlo (1673.)

Slavni lik d’Artagnana iz Triju mušketira zasnovan je na stvarnoj povijesnoj osobi. Bio je to Charles Ogier de Batz, grof d’Artagnan, rođen u francuskoj provinciji Gaskonji. Gaskonjci su među Francuzima bili poznati kao svojeglavi i pomalo divlji. Potomci su naroda Baska, vjerojatno najstarijeg starosjedilačkog europskog naroda, čiji jezik nije sličan niti jednom drugom europskom jeziku.

D’Artagnan je vojnu karijeru imao u francuskoj kraljevskoj gardi, a kasnije je unaprijeđen u mušketira, još elitniju jedinicu u sastavu francuskog kraljevskog dvora. Naime, mušketiri su bili zaduženi za osobnu sigurnost francuskog kralja kad je bio izvan rezidencije, tj. na putovanju ili u bitki (za sigurnost unutar rezidencije brinule su se dvije postrojbe – Tjelesna garda i Švicarska garda, ovu drugu i danas imaju pape). Kralj Luj XIV., nazivan i Kralj Sunce, povjerio je 1661. d’Artagnanu važan zadatak uhićenja moćnog ministra Nicolasa Fouqueta. Naime, Fouquet je bio slavni francuski ministar financija, koji je sagradio veličanstveni dvorac Vaux-le-Vicomte. Kad je kralj vidio taj dvorac, koji je sjajem nadmašivao sve kraljevske dvorove, zaključio je da ga Fouquet potkrada, tj. da uzima novac iz državne riznice.

D’Artagnan je uhitio ministra i pazio na njega 4 godine, sve dok ovaj nije osuđen i stavljen u zatvor. Smatra se da bi upravo Fouquet mogao biti misteriozni Čovjek sa željeznom maskom iz francuskih priča. D’Artagnan je poginuo pri opsadi grada Maastrichta, gdje se junački borio na čelu mušketira. Zrno ispaljeno iz neprijateljske muškete pogodilo ga je u grlo i oduzelo mu život.

piše: Dražen Krajcar


Komentari