Na današnji dan

Murat III. – sultan čija je vojska poražena kod Siska – 1595.

Došavši na vlast Murat III. dao je zadaviti svoju mlađu braću, što je bila uobičajena praksa u Osmanskom carstvu.

Na današnji dan umro je turski sultan Murat III. – poznat po tome što je za vrijeme njegove vladavine održana slavna Bitka kod Siska 1593. godine. U toj su bitki hrvatske postrojbe zajedno s austrijskim saveznicima teško porazile tursku vojsku. Bio je to jedan od prvih velikih poraza Osmanskog Carstva na kopnu, pa je ta kršćanska pobjeda slavljena širom Europe. Dakako, bio je to za Osmanlije upozoravajući znak da moć Carstva opada. Ipak, Osmansko Carstvo bilo je u to doba još tako veliko (prostiralo se od rijeke Kupe pa sve do Indijskog oceana) da sultani nisu još morali ozbiljno brinuti za svoje bogatstvo.

Sultan Murat III. po dolasku na vlast dao je zadaviti svoju mlađu braću, što je tada bila uobičajena praksa. Naime, na taj su način sultani osiguravali da njihovi sinovi kasnije naslijede prijestolje, budući da u muslimanskim dinastijama to nije automatski osigurano (vlast obično prelazi sa starijeg na mlađeg brata i tako redom, a tek onda na sljedeću generaciju).

Zanimljivo je da je Muratova omiljena supruga bila po rođenju plemkinja iz Venecije. Izvorno se zvala Sofia Bellicui Baffo i bila je katolkinja. Jednom prilikom zarobili su je gusari i tako je dospjela na sultanov dvor. Po obraćenju na islam dobila je ime Safiyā. Postala je jedna od najutjecajnijih žena u povijesti Osmanskog Carstva.


Sultan Murat III. zanimljiv je i po tome što se radnja romana “Zovem se crvena” nobelovca Orhana Pamuka događa za vrijeme njegove vladavine. Sultan Murat III. umro je na današnji dan manje od 3 godine nakon sisačkog poraza turske vojske. Preminuo je u poznatoj palači Topkapi u Istanbulu.

Komentari