Na današnji dan

Munjevit prodor švedske vojske u južnu Poljsku (1702.)

Švedska vojska pod vodstvom mladog kralja Karla XII. uspjela je u Poljskoj pobijediti otprilike dvostruko brojniju vojsku Poljaka i Nijemaca, 19. srpnja 1702. godine. Bio je to primjer sjajnog vojničkog uspjeha švedskog kralja Karla XII. – koji je dobio i nadimak Aleksandar Sjevera. Naime, kad mu je bilo samo 18 godina njegovu su zemlju napali ujedinjenim snagama ruski car Petar Veliki, poljski kralj August II. i još nekoliko vladara.

Mladi Karlo XII. odgovorio je protuudarom – preplovio je Baltičko more i izvršio invaziju Europe. Porazio je ruskog cara Petra Velikog u znamenitoj Bitki kod Narve (poražene ruske snage bile su brojčano tri do četiri puta nadmoćnije). Zatim se Karlo XII. poput munje zario južno u Europu prošavši kroz današnju Estoniju, Latviju i Litvu te ušavši duboko u Poljsku. Porazio je poljskog kralja Augusta II. kod mjesta Kliszów (Klissow), a zatim je pobjedonosno ušao u kraljevski grad Krakov na današnjem jugu Poljske.

Takav munjeviti vojni uspjeh Karla XII. jedan je od najneobičnijih u europskoj povijesti, naročito kad se uzme u obzir da mu je u to doba bilo samo 20 godina. Prisilio je poljskog kralja Augusta II. da odstupi s prijestolja, a za novog poljskog kralja Karlo XII. progurao je Stanisława Leszczyńskog – poljskog plemića neokaljana ugleda. Zanimljivo je da je Karlo XII. za Leszczyńskog navodno nabavio čak i novu krunu i žezlo (jer je stare krunske dragulje odnio svrgnuti August II. sa sobom u Njemačku). Inače, kralj Stanisław Leszczyński postat će kasnije poznat i po tome što se njegova kći udala za francuskog kralja Luja XV., pa je time Leszczyński bio i djed poznatog Luja XVI. kojem je odsječena glava na giljotini tijekom Francuske revolucije.

 


Komentari