Na današnji dan

Muhamed Zahir Šah – posljednji kralj Afganistana – 2007.

Bio je kralj Afganistana tijekom dugog razdoblja od gotovo 40 godina (od 1933. do 1973. godine). Nakon svrgavanja živio je čak 29 godina u Italiji.

Dana 23. srpnja 2007. godine umro je Muhamed Zahir Šah, posljednji kralj Afganistana. Rodio se u Kabulu 1914. godine, a bio je sin afganistanskog kralja Muhameda Nadir Šaha. Prijestolje je naslijedio 1933. godine, kad mu je bilo samo 19 godina, jer mu je otac ubijen u atentatu prilikom posjeta jednoj školi. Obojica su bili pripadnici paštunske dinastije Barakzai.

Muhamed Zahir Šah bio je kralj Afganistana tijekom dugog razdoblja od gotovo 40 godina (od 1933. do 1973. godine). Na kraju ga je svrgnuo njegov vlastiti rođak – Muhamed Daud Kan – koji je bio sin njegovog polustrica. Muhamed Daud Kan postao je nakon izvršenog puča prvim predsjednikom Afganistana.

Puč u kojem je kralj Muhamed Zahir Šah svrgnut s afganistanskog prijestolja izvršen je 1973. godine, dok je kralj boravio u Italiji radi liječenja. Nakon svrgavanja ostao je živjeti u egzilu u Italiji. Živio je čak 29 godina u jednoj vili sjeverno od Rima, u elitnoj četvrti imena Olgiata. U međuvremenu su Afganistan okupirali sovjeti, a kasnije su na vlast došli Talibani.


U Afganistan se Muhamed Zahir Šah vratio tek 2002. godine, nakon pada talibanske vlasti. Premda je u zemlji primljen kao otac nacije, na kraju ipak nije obnovljena monarhija, a njemu nije vraćena kraljevska titula. Ipak, mogao se vratiti u kraljevsku palaču u Kabulu, a njegovim je rođacima dodijeljena uloga u vladi. Muhamed Zahir Šah umro je u Kabulu na današnji dan u visokoj 93. godini života.

Komentari