Na današnji dan

Muhamed VI. – marokanski kralj, doktor prava i muslimanski vladar s najviše podanika – 1999.

Marokanski kralj vlada nad otprilike 33.000.000 podanika. Dapače, Maroko je i daleko najveća monarhija u Africi. Oko 99 % stanovnika Maroka su muslimani, a u toj se zemlji nalazi i najviša džamija na svijetu. Osobno kraljevo bogatstvo procjenjuje se na 2,5 milijardi dolara.

Dana 23. srpnja 1999. godine stupio je na prijestolje aktualni vladajući kralj Muhamed VI. od Maroka. Njegova država danas je najveća muslimanska kraljevina u pogledu broja stanovnika (površinom je veća samo Saudijska Arabija). Dapače, Maroko je i daleko najveća monarhija u Africi. Marokanski kralj vlada nad otprilike 33.000.000 podanika.

Oko 99 % stanovnika Maroka su muslimani, a u toj se zemlji nalazi i najviša džamija na svijetu – Džamija Hasana II. u Casablanci (nazvana je po kraljevom ocu Hasanu II. koji je vladao neposredno prije njega). Minaret te džamije visok je čak 210 metara, više od bilo koje kršćanske crkve na svijetu.

Marokanski kralj Muhamed VI. posjeduje sveučilišno obrazovanje, a doktorirao je u Francuskoj na području pravnih znanosti. Zanimljivo je da mu je tema bila odnos između Europske zajednice i zemalja Magreba. Muhamed VI. postao je kralj kao relativno mlad čovjek, s 35 godina. U okvirima muslimansko-arapskog svijeta može ga se svrstati u napredne vladare, a njegova je vladavina obilježena brojnim reformama (prava žena, ljudska prava itd.)

Ipak, marokanski kralj zadržao je znatnu moć nad državom. Osobno bogatstvo procjenjuje mu se na 2,5 milijardi dolara. Kralj ima samo jednu suprugu, no ona nema titulu kraljice, nego princeze (Njena Kraljevska Visost princeza Lalla Salma).


Komentari