Na današnji dan

Muhamed bin Kasim – arapski osvajač Indije (715.)

Dana 18. srpnja 715. ubijen je Muhamed bin Kasim, arapski osvajač zapadnih indijskih područja. Podrijetlom je bio s područja današnje Saudijske Arabije. Živio je u doba izrazito snažne ekspanzije islama, kad je muslimanski svijet još uvijek bio ujedinjen pod vlašću jednog kalifa (Muhamedovog nasljednika) sa središtem u Damasku. Radilo se o Omejidskom Kalifatu.

Muslimanski osvajači iz Omejidskog Kalifata praktički iste godine (711.) napali su i Indiju (prelaskom rijeke Ind) i Pirenejski polutotok (prelaskom Gibraltara). Upravo je spomenuti Muhamed bin Kasim vodio muslimanski prodor na području rijeke Ind. Zavladao je nad područjem Sinda (današnja pokrajina Sind na granici Pakistana i Indije).

Budući da su 711. muslimani pod osvajačem Tarikom bin Zijadom prodrli iz Sjeverne Afrike preko Gibraltara na Pirenejski poluotok, Omejidski se Kalifat protegnuo od područja današnje Španjolske pa do granica današnje Indije. Računa li se samo zračna udaljenost, već se radi o gotovo 7000 kilometara.

Muhamed bin Kasim ubijen je navodno po naredbi novog kalifa Omejidskog Kalifata, koji se obračunao s osobama iz ranijeg režima. Danas je Muhamed bin Kasim cijenjen na području Pakistana, a jedna od glavnih pakistanskih luka po njemu se zove Port Qasim. Njegovo ime nose i neke ulice, parkovi i kulturni objekti.


Komentari