Na današnji dan

Mrtvom Oliveru Cromwellu glava nabijena na kolac – 1661.

Leš Olivera Cromwella je ekshumiran iz Westminsterske opatije i održano je ritualno smaknuće mrtvog tijela.

Dana 30. siječnja 1661. godine održano je neobično posmrtno smaknuće britanskog državnika Oliver Cromwella, kao kazna za njegovo preuzimanje vlasti u Velikoj Britaniji.

Naime, Cromwell je uspio u Građanskom ratu ukinuti britansku monarhiju, smaknuti dotadašnjeg kralja i sam doći na vlast. Imao je titulu Lorda Protectora. Na toj vladarskoj poziciji je i umro od bolesti u prilično ranoj dobi od 59 godina. Na mjestu Lorda Protektora naslijedio ga je njegov sin Richard Cromwell, no on se nije uspio dugo održati na vlasti. U Veliku Britaniju vraćena je monarhija, a na prijestolje je došao kralj Charles (Karlo) II.

Nakon povratka na vlast, kralj i njegovi ljudi izmislili su kaznu za pokojnog Olivera Cromwella. Na današnji dan njegov je leš ekshumiran iz Westminsterske opatije i održano je ritualno smaknuće mrtvog tijela. Naime, glava je odsječena od ostatka tijela i nabijena na visoki kolac pred kraljevskom palačom u Westminsteru (danas su oko tog mjesta zgrade britanskog parlamenta u Londonu).


Ostatak Cromwellovog obezglavljenog i izmrcvarenog tijela bačen je u neku rupu. Glava je ostala stajati nabijena na kolcu sve do 1685. godine, kad ju je srušio udar groma. Nakon toga je Cromwellova glava dugo vremena bila u posjedu privatnih vlasnika, prelazeći iz ruke u ruku kao neka neobična relikvija. Tek je 1960. godine konačno pokopana kod Cambridgea.

Komentari