Na današnji dan

Mozartova sestra umrla kao barunica – 1829.

Maria Anna Mozart 1792. godine postala je barunicom jer je te godine njen suprug uzdignut u čast baruna Svetog Rimskog Carstva.

Dana 29. listopada 1829. godine umrla je Maria Anna Mozart, jedina sestra znamenitog Wolfganga Amadeusa Mozarta. Bila je starija od njega četiri i pol godine. Maria Anna Mozart bila je svojevrsno čudo od djeteta u glazbenom pogledu, kao i njen mlađi brat Wolfgang. Naime, upravo je Mariju Annu njihov otac Leopold prvu počeo podučavati glazbi, a mali je Wolfgang učio uz nju. Otac ih je počeo voditi na turneje gdje su nastupali zajedno, kao svojevrsna atrakcija. Međutim, kad je Maria Anna dosegla dob za udaju, otac je više nije vodio sa sobom i sinom, nego je ona ostajala kod kuće s majkom. Time je njena karijera stala, dok je Wolfgangova ostvarila velik uspon.

Godine 1784. udala se Maria Anna Mozart za plemića (kasnije i baruna) Johanna Baptista Franza von Berchtolda. On je bio oko 15 godina stariji od nje i već je bio dvostruki udovac. Pripadao je plemićkoj obitelji Berchtold zu Sonnenburg, koja je bila u službi moćnih nadbiskupa Salzburga. Maria Anna 1792. godine postala je barunicom jer je te godine njen suprug uzdignut u čast baruna Svetog Rimskog Carstva (njem. Reichsfreiherr). 

Maria Anna i njen suprug barun živjeli su u mjestu Sankt Gilgen, tridesetak kilometara od Salzburga. Barun Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburg umro je 1801. godine, tako da je ona ostala udovicom kad joj je bilo 49 godina. Poživjela je sve do 1829. godine, dosegnuvši 79 godinu. 


Komentari