Na današnji dan

Mozartova majka umrla prateći sina po Europi – 1778.

U Parizu je Mozartova majka umrla, po svemu sudeći, prilično naglo, i to od neustanovljene bolesti. U Parizu se zatekla jer je u to doba bila u pratnji svog sina Wolfganga, koji je bio na putovanju po Europi u potrazi za poslom.

Dana 3. srpnja 1778. godine umrla je u Parizu majka slavnog Wolfganga Amadeusa Mozarta. Ime joj je bilo Anna Maria Mozart, a u Parizu se zatekla jer je u to doba bila u pratnji svog sina Wolfganga, koji je bio na putovanju po Europi u potrazi za poslom. Na taj daleki put krenula je nevoljko, žaleći se da je prestara (bilo joj je 57 godina). Anna Maria rodila je Mozarta kad joj je bilo 35 godina, pa su njenom sinu u trenutku majčine smrti bile samo 22.

Premda je Anna Maria veći dio života provela u Salzburgu, gdje je rođen i mali Wolfgang, ona ipak nije u tom gradu i rođena. Zapravo se rodila u mjestašcu Sankt Gilgen, na obali alpskog jezera Wolfgangsee. To slikovito mjesto udaljeno je od Salzburga oko 25 kilometara na istok, prema Bad Ischlu. Premda Wolfgang Amadeus Mozart osobno nikada nije uspio posjetiti to mjesto (namjeravao je), ondje je radio njegov djed (koji se također zvao Wolfgang), a i sestra mu se onamo preselila nakon udaje. 

U Parizu je Mozartova majka umrla, po svemu sudeći, prilično naglo, i to od neustanovljene bolesti. U Parizu je i pokopana, uz crkvu Saint-Eustache (nedaleko od današnjeg kompleksa Les Halles).


Komentari