Na današnji dan

Mozambik – jedna od najsiromašnijih država na svijetu – 1975.

Prosječna očekivana dužina trajanja života u Mozambiku iznosi samo oko 52,5 godina i jedna je od najnižih na svijetu.

Dana 25. lipnja 1975. godine nezavisnost je dobio Mozambik, država u jugoistočnoj Africi, smještena nasuprot otoku Madagaskaru. Mozambik je danas jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Premda je površinom veći od Ukrajine i Francuske, Mozambik ima nizak BDP, manji čak i od grada Zagreba. Ukupno u Mozambiku živi čak oko 24.000.000 stanovnika, više nego u cijeloj Australiji.

Prosječna očekivana dužina trajanja života u Mozambiku iznosi samo oko 52,5 godina i jedna je od najnižih na svijetu. Velik problem predstavlja AIDS, koji je već zahvatio znatan dio stanovništva.

Mozambik je nezavisnost dobio od Portugala, jedne od europskih zemalja koje su najduže uspjele zadržati svoje prekomorske posjede. Naime, Mozambik je nezavisnost dobio među posljednjim zemljama u Africi, u doba kad je veći dio tog kontinenta već bio dekoloniziran. Nažalost, poput većine afričkih država, Mozambik nije nakon ostvarenja nezavisnosti ušao u stabilnu fazu, nego je prošao kroz razdoblje unutrašnjeg rata. To je pogoršalo gospodarske i socijalne probleme, tako da je Mozambik postao jednom od najsiromašnijih država na svijetu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari