Na današnji dan

Moshoeshoe II. – prvi kralj afričke države Lesoto – 1996.

Lesoto je bio britanska kolonija, a nezavisnost je stekao 1960. godine.

Na današnji dan 1996. godine umro je prvi kralj u povijesti države Lesoto. Nosio je ime Moshoeshoe II., a rođen je 1938. godine, u vrijeme kad je područje Lesota još uvijek pripadalo britanskom kolonijalnom imperiju. U to je doba britanska kolonija na području današnjeg Lesota nosila naziv Basutoland.

Moshoeshoe II. potjecao je iz obitelji vrhovnih poglavica Basutolanda. Zanimljivo je da se školovao u Oxfordu. Godine 1960. naslijedio je svog oca na položaju vrhovnog poglavice Basutolanda. Kad je 1966. Basutoland dobio nezavisnost, pod imenom Kraljevstvo Lesoto, Moshoeshoe II. postao je prvi kralj te države.

Kraljevstvo Lesoto nalazi se na jugu Afrike i nema izlaz na more jer je sa svih strana okruženo teritorijem Južnoafričke Republike. Površina Lesota manja je 30,355 kvadratnih kilometara, a ima nešto više od dva milijuna stanovnika.


Vrlo je zanimljivo da je kralj Moshoeshoe II. po vjeri bio rimokatolik, a iste je vjere i njegov nasljednik – današnji kralj Letsie III. od Lesota. Naime, katolička je vjera jaka u Lesotu, a Katolička crkva osobito je veliku ulogu imala u organiziranju obrazovnog sustava te zemlje. Oko 90% stanovnika Lesota kršćanske je vjere, a od toga su otprilike polovina katolici.

Komentari