Na današnji dan

Moreplovac Zheng He vratio se s treće ekspedicije (1411.)

Dana 6. srpnja 1411. čuveni kineski moreplovac Zheng He vratio se u Nanjing (Nanking) s Treće ekspedicije u potrazi za blagom. Tako, naime, Kinezi nazivaju sedam pomorskih ekspedicija poduzetih u vrijeme dinastije Ming (1368. – 1644.). Prvih šest naredio je car Yongle početkom 15. stoljeća. Za razliku od mnogih drugih careva, Yongle je bio fasciniran stranim zemljama. Poslao je glasnike na dvorove čak 37 stranih vladara, tražeći da priznaju njegovo vrhovništvo.

Vrhovni vođa Yongleove moćne flote bio je admiral Zheng He, eunuh rođen u muslimanskoj obitelji koji je kasnije prihvatio gotovo sve religije u Kini. Zheng He bio je blizak suradnik cara Yonglea te mu je pomogao domoći se prijestolja. Poveo je ekspedicije u zemlje Južnokineskog mora, Indiju, Crveno more i uz istočnu obalu Afrike sve do Zanzibara.

Postoji teorija da je Zheng He stigao čak i u Južnu Ameriku, ali ona je danas uglavnom diskreditirana. Međutim, za razliku od Kolumba koji je na prvu ekspediciju poveo svega tri mala broda, Zheng He putovao je na čelu flota od više stotina brodova s mnoštvom teško naoružanih vojnika. Cilj je bio zadiviti strance kineskom moći i bogatstvom te donijeti u Kinu strane poslanike i egzotične biljke i životinje.

Treća ekspedicija u potrazi za blagom krenula je iz pokrajine Jiangsu u istočnoj Kini u veljači 1409. godine. Posjetila je Čampu, Javu, Melaku, Sumatru, Šri Lanku i južnu Indiju. Na Šri Lanki došlo je do sukoba s jednim od lokalnih vladara, kojeg su Kinezi optužili za gusarenje i napade na njihove vazale. Kinezi su porazili protivnike i zarobili cijelu kraljevsku obitelj te ju doveli pred cara Jonglea. Car ih je odlučio pustiti kući pod uvjetom da priznaju njegovo vrhovništvo.

Piše: Boris Blažina


Komentari