Na današnji dan

Montana – američka savezna država veća od Njemačke i Japana – 1889.

Ime države Montane dolazi od španjolske riječi Montaña, u značenju planinska, što je zavaravajuće ime. 

Dana 8. studenog 1889. godine Montana je postala američkom saveznom državom, 41. primljenom u SAD. Riječ je o jednoj od površinom najvećih američkih saveznih država, s 380.800 četvornih kilometara (od Montane su u SAD-u veće samo savezne države Aljaska, Teksas i Kalifornija). Čak je i u svjetskim okvirima Montana prilično velika država (primjerice, veća je od Savezne Republike Njemačke i Japana).

Montana, međutim, ima razmjerno malen broj stanovnika, koji se kreće oko brojke od jednog milijuna. Po tom kriteriju Montana zaostaje čak i za Rhode Islandom, inače površinom najmanjom američkom saveznom državom. Ime države Montane dolazi od španjolske riječi Montaña, u značenju planinska, što je zavaravajuće ime. Naime, zanimljivo je da veći dio površine Montane čine ravnice, položene oko rijeka Missouri i Yellowstone, a samo je zapadni dio te države prekriven planinama, i to onima koje se nalaze u sastavu velikog planinskog lanca Stjenjaka.

 Znameniti nacionalni park Yellowstone dijelom se nalazi u Montani, a dijelom u susjednim državama Wyomingu i Idahou. Jedan je od simbola Montane grizli, veliki američki medvjed. Među ranim istraživačima područja Montane europskog podrijetla bio je Hugh Glass, čija su iskustva borbe s medvjedom obrađena u Oscarima nagrađenom filmu Povratnik iz 2015. godine.


Komentari