Na današnji dan

Monopoliziran plemeniti sir Roquefort – 1411.

Roquefort se proizvodi od ovčjeg mlijeka, kojeg je za jedan kilogram sira potrebno oko četiri i pol litre. 

Dana 4. lipnja 1411. godine dodijelio je francuski kralj Karlo VI. povlasticu proizvodnje sira s plemenitom plijesni gradiću imena Roquefort-sur-Soulzon. Tamošnji sir Roquefort danas je zaštićen propisima Europske unije i jedan je od najpoznatijih sireva s plemenitom plijesni u svijetu. Gradić Roquefort-sur-Soulzon nalazi se na području francuskog Središnjeg masiva, u vrlo slikovitom brdskom području smještenom nedaleko od kanjona rijeke Tarn.

Pravo na upotrebu naziva Roquefort ima samo sir koji je dozorio u spiljama Combalou, koje se nalaze u blizini tog gradića. Roquefort se proizvodi od ovčjeg mlijeka, kojeg je za jedan kilogram sira potrebno oko četiri i pol litre. Sir s plemenitom plijesni proizvodio se ondje već u srednjem vijeku, vjerojatno i znatno prije spomenute 1411. godine.

Prema legendi, sir Roquefort otkriven je slučajno, kad je jedan mladić ugledavši lijepu djevojku u blizini ostavio u pećini ovčji sir, koji je trebao pojesti za obrok. Zaboravivši na sir, vratio se u pećinu nakon nekoliko mjeseci, kad je sir zahvatila plava plijesan. Riječ je o vrsti plijesni zvanoj Penicillium roqueforti, koja se nalazi i u nekim drugim sirevima, uključujući gorgonzolu i danski plavi sir. U današnje se vrijeme u Francuskoj proizvodi i do nekoliko desetaka tisuća tona sira Roquefort, po čemu on spada u vodeće francuske sireve.


Komentari