Na današnji dan

Monika Seleš probodena nožem na teniskom terenu (1993.)

Svojevremeno najbolja tenisačica svijeta, po nacionalnosti Mađarica rođena u Novom Sadu, Monika Seleš je 30. travnja 1993. doživjela usred teniskog meča napad nožem. Izveo ga je jedan od gledatelja. U tom je trenutku bila na prvom mjestu u svjetskom tenisu, pretekavši čak i slavnu Steffi Graf, svoju najveću konkurenticu.

Monika Seleš igrala je meč s Magdalenom Maleevom u četvrt-finalu turnira u Hamburgu i vodila je 2-0 u setovima, kad je iz publike došao Günter Parche i zario joj kuhinjski nož u leđa između lopatica. Taj Nijemac bio je strastveni obožavatelj Steffi Graf i rekao je da je to učinio da omogući Grafovoj povratak na prvo mjesto u svjetskom tenisu.

Sud ga je proglasio poremećenim i dodijelio mu samo uvjetnu kaznu i obavezno psihijatrijsko liječenje. Rana koju je zadao Moniki Seleš bila je duboka 1,5 centimetara i trebalo joj je samo nekoliko tjedana da zacijeli, no psihički stres izbacio je Moniku iz tenisa na 2 godine. Steffi Graf doista je uspjela povratiti prvo mjesto. Kasnije se Monika Seleš vratila turnirima, no nikada nije dosegla raniju formu. Odlučila je nikada više ne nastupati u Njemačkoj.

Komentari