Na današnji dan

Möngke – Mongolski veliki kan koji je vladao ogromnim carstvom (1259.)

Veliki kan Möngke bio je unuk znamenitog Džingis-kana. U njegovo vrijeme Mongolsko Carstvo još se dodatno proširilo i doseglo je neviđen opseg. 

Mongolski veliki kan Möngke umro je 11. kolovoza 1259. godine kao posljednji vladar Mongolskog Carstva koji je vladao nad ujedinjenom državom. Već njegov nasljednik Kublaj-kan, poznat iz kontakata s Markom Polom, bio je više kineski car nego vladar ujedinjenog Mongolskog Carstva. Osim toga, Möngke je bio posljednji veliki kan koji je stolovao u mongolskoj prijestolnici Karakorumu (Kublaj-kanovo središte bilo je na kineskom području).

Veliki kan (kagan tj. kan kanova) Möngke bio je unuk znamenitog Džingis-kana. U mladosti je sudjelovao i u poznatom mongolskom pohodu na Europu, pri čemu su pogođene Ugarska i Hrvatska. Na prijestolje je Möngke stupio 1251. godine tj. desetak godina nakon invazije na Hrvatsku.

U doba Möngkeovog vladanja Mongolsko Carstvo još se dodatno proširilo i doseglo je neviđen opseg. Izvršena je invazija na Vijetnam, pri čemu je opljačkan Hanoi, a zemlja podvrgnuta kao vazalna država. Mongolska je vrhovna vlast prihvaćana i u Indiji (u Kašmiru, pa i u Delhiju). Godine 1258., za vrijeme Möngkeove vlasti, Mongoli su okupirali Bagdad, a iste su godine provalili i u Litvu.

Na vrhuncu vlasti na Bliskom Istoku Mongoli su zauzeli Siriju, a na redu su bili Palestina i Egipat. Međutim, u tom je trenutku veliki kan Möngke umro. Uskoro nakon njegove smrti Mongoli su doživjeli poraz od egipatskih Mameluka kod Ain Jaluta u Galileji. Ta se bitka smatra prekretnom u svjetskoj povijesti jer se, po nekim povjesničarima, tada prvi put čvrsto stalo na put mongolskoj ekspanziji (Egipat je trajno ostao izvan njihovog domašaja).


Komentari