Na današnji dan

Mongoli ubili 49 redovnika dominikanaca (1260.)

Dana drugog veljače 1260. Mongoli su u poljskom gradu Sandomierzu pobili skupinu od 49 dominikanskih redovnika. Radilo se o drugoj mongolskoj invaziji Poljske, koja je uslijedila 19 godina nakon prve. Prva invazija 1240. i 1241. mnogo je poznatija u hrvatskim krajevima, jer su tada Mongoli provalili preko zagrebačkog područja sve do Dalmacije, kamo se sklonio hrvatsko-ugarski kralj Bela IV.

Druga mongolska invazija bila je također vrlo krvava, a dogodila se kad je Mongolsko Carstvo teritorijalnim opsegom bilo upravo na vrhuncu. Naime, kad je ta invazija 1259. započela, Mongolsko Carstvo prostiralo se od Koreje do Bagdada (taj su veliki grad Mongoli osvojili 1258. godine). Godine 1260. – upravo one tijekom koje su ubijeni dominikanski mučenici u Poljskoj – mongolske su snage provalile i u Svetu Zemlju.

U poljskom gradu Sandomierzu Mongoli su napravili masakr nad stanovništvom. Na čelu dominikanskih redovnika koji su pobijeni bio je Sadok, tamošnji prior dominikanskog samostana. On i svih njegovih 48 sudrugova koji su stradali danas su blaženici Katoličke crkve. Grad Sandomierz nalazi se u današnjoj jugoistočnoj Poljskoj, otprilike između Krakova i Lublina.


Komentari