Na današnji dan

Mongoli okončali Zlatno doba islama (1258.)

Mongoli su 10. veljače 1258. godine osvojili muslimanski grad Bagdad, prijestolnicu nekoć moćnog Abasidskog Kalifata. Riječ je o važnom povijesnom događaju jer se smatra da je tim osvajanjem okončano tzv. Zlatno doba islama. Mongolska država približavala se tada vrhuncu svog prostornog opsega, a protezala se od Poljske sve do Koreje i Vijetnama.

Bagdad je uoči mongolske opsade bio velik grad, a iz njega je kalif (titula za Muhamedovog nasljednika) vladao Abasidskim Kalifatom, nekoć najvećom državom na svijetu, koja se u doba svog vrhunca prostirala od današnjeg Alžira  do današnjeg područja Afganistana. Kad su Mongoli napali Bagdad, vladajući kalif Abasidskog Kalifata zvao se al-Musta’sim. Nakon osvajanja grada Mongoli su ga uhvatili i ubili, čime je Abasidski Kalifat ugašen.

Mongolski osvajači u Bagdadu počinili su masakr. Ubili su velik broj civilnog stanovništva (neke procjene idu i do brojke od milijun ubijenih, no nisu pouzdane). Mongoli su uništili i mnoga kulturna blaga koja su se skupljala u Bagdadu tijekom stoljeća. Naime, Bagdad je bio jedno od najvažnijih središta islamske kulture u srednjem vijeku, a posjedovao je bogatu knjižnicu (tzv. Kuća mudrosti). Nju su Mongoli uništili, tako da je prema legendi rijeka Tigris bila crna od tinte s knjiga bačenih u vodu, a također i crvena od krvi pobijenih znanstvenika.

piše: Dražen Krajcar


Komentari