Na današnji dan

Molotov – Staljinova Kamena stražnjica – 1890.

Dana 9. ožujka 1890. godine rođen je sovjetski političar Vjačeslav Molotov. Rođeno ime bilo mu je zapravo Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin, a pseudonim Molotov uzeo je kao boljševik (slično tome pseudonime su uzeli Lenjin, Staljin, Gromiko itd.) Riječ Molotov dolazi od ruske riječi molot što znači čekić, a nastavak –ov dodan je vjerojatno da bi riječ bila sličnija ruskom prezimenu.

U partiji Molotovu su dali nadimak Kamena stražnjica zbog njegove velike sposobnosti provođenja dugih sati za radnim stolom. Prema pričama on je drugove ispravljao da ga je Lenjin zapravo nazvao Željezna stražnjica. Kao zanimljivost dodajmo da je Molotov bio jedini od boljševika koji je uvijek nosio odijelo i kravatu. Dugo je Molotov bio Staljinov ministar vanjskih poslova (titula ministra nije se isprva koristila jer je smatrana buržoaskom, a umjesto toga ministre su sovjeti nekoć nazivali NARKOM tj. narodni komesar). Molotov je dugo bio i Staljinov premijer (predsjedavajući SOVNARKOMA, tj. Vijeća narodnih komesara).

Molotov je stekao u povijesti negativan značaj po poznatom Paktu Molotov-Ribbentrop, koji je zapravo značio podjelu Poljske između Hitlera i SSSR-a. Danas je Molotov najpoznatiji po Molotovljevom koktelu. Riječ je o staklenoj boci napunjenoj benzinom ili nekim drugim zapaljivim sredstvom i začepljenoj zapaljivom krpom. Pri bacanju takve boce na tenk ili neko drugo vozilo, boca se razbija i nastaje velika vatrena kugla. Molotovljev koktel nazvan je po Molotovu u doba rata između SSSR-a i Finske 1939. – 1940. godine (tzv. Zimski rat).

Vjačeslav Molotov umro je 1986. godine u Moskvi.

piše: Dražen Krajcar

Komentari