Na današnji dan

Molotov – Staljinov premijer koji je doživio čak 97. godinu života – 1986.

Molotov je rođen pod imenom Vjačeslav Mihailovič Skrajbin, a ime Molotov zapravo je pseudonim koji dolazi od ruske riječi za čekić.

Dana 8. studenog 1986. godine umro je Vjačeslav Mihailovič Molotov, jedan od najviše pozicioniranih političara u doba Staljinovog vladanja SSSR-om. Molotov je ponajviše poznat po zloglasnom paktu Molotov-Ribbentrop, kojim je stvoren savez između Trećeg Reicha i SSSR-a uoči Drugog svjetskog rata, a kojim je praktički dogovorena podijela Poljske između tih dviju sila. Molotov je u doba Staljina vršio funkciju premijera SSSR-a, kao i funkciju ministra vanjskih poslova.

Molotov je rođen pod imenom Vjačeslav Mihailovič Skrajbin, a ime Molotov zapravo je pseudonim koji dolazi od ruske riječi za čekić. Naime, kod boljševika je postojao svojevremeno običaj uzimanja pseudonima (tako su učinili i Lenjin i Staljin, koji su se izvorno prezivali Uljanov, odnosno Džugašvili).

Zanimljivo je da je Molotov nadživio Staljina za čak 33 godine. Naime, umro je u visokoj dobi od 96 godina, čak 47 godina nakon potpisivanja spomenutog pakta Molotov-Ribbentrop i 41 godinu nakon završetka Drugog svjetskog rata. 


Na kraju je Molotov umro kad je u SSSR-u na vlasti već bio Mihail Gorbačov. Preminuo je u Moskvi, a pokopan je na znamenitom moskovskom groblju Novodjevičje.

Komentari